Om Blokvarer

Planker i løv- og nåletræ, skåret, som blokvarer

På Ny Fillerup Savværk skærer og forhandler vi planker, i både nåletræ og løvtræ, det er ofte til plankeborde og andre møbler. Vi har dem både ovntørrede, lagrede og friskt savet – og i et bredt udvalg.

Byg selv et plankebord af blokvare

Vil du selv bygge et plankebord, kan du gøre det med planker du køber på savværket. der er penge at spare, ved det.
Rå og uforarbejdede planker købt på et savværk, er ikke et færdigt produkt, og det kræver faglig indsigt at vurdere planken, for at se om der er “fejl” i planker, inden de bliver forarbejdet. vi går ikke ind og vurdere
For god ordens skyld, skal vi informere om at plankerne er som de er. nogle vil gerne have et bord, med planker der er helt “fejlfri”, uden knaster, (døde eller friske) huller, eller ormehuller eller hvad der nu kan være.
Med valget følger også et ansvar, forstået på den måde at vi bytter ikke planker, der er begyndt forarbejdning, eller har været ude af huset.

Om at vælge planker

Når du vil ud og se på planker, er det godt at gøre dig klart, hvilken type planke du ønsker, er det rette, meget knastrene planker, eller er det rustikke planker, med store knaster og evt. orme eller huller.
Hver planke fortæller sin historie og de er alle lige gode, men bare med et forskelligt udtryk.

Med hensyn til tykkelser på planker, er det vores udgangspunkt, at vi høvler så lidt, som vi behøver, det betyder at en planke der starter med at være 54 mm. måske ender med at være 35 mm. Det afhænger af hvor meget den krummer inden den bliver høvlet. Den kan også have skjolder og “misfarvninger”, det er garvesyren, der er trukket ud, men det sidder kun i overfladen af træet – så det forsvinder altså når planken bliver høvlet.

Det man bør se efter er kort foralt:

  • Rethed, ønsker men en ret planke, eller en krum planke
  • Knaster, få eller mange?
  • Bearbejdning høvlet og glat og pæn, eller rustik og ru (uden at man får splinter af den?
  • Er det den gamle planke, med orme- billehuller, som virkelig forteller en historie, man vil have, eller er det en “ny” planke.
  • Træsort, hvilken træsort tænker du på, eller vil du bare gerne se hvad der er…?
  • Efterfølgene bearbejdning, sæbe-, olie- eller lakbehandling og skal den være hvidlig, natur eller mørkere?
Rustikt plankebord
Planker til mange formål.
Plankebord i eg.

 

www.nyfillerupsavvaerk.dk