Cedertræ – dansk Thuja

Cedertræ (Western Red Cedar)

Dansk Thuja eller cedertræ, som træsorten kaldes i handlen, har kun en mindre udbredelse i Danmark. Men er stærkt på vej fremad, og med en stadig stigende interesse, er det ved at blive en af de mest solgte træsorter til beklædning.

På Ny Fillerup Savværk bruger vi det primært til beklædningstræ.  Det er ikke så mekanisk stærkt, men det kemiske sammensætning gør at det er meget vejrbestandigt.

Det har fået navnet cedertæ, fordi den på engelsk kaldes Western Red Cedar og er oprindeligt hjemhørende i Californien og Canada. Den blev importeret til Danmark i sidste halvdel af det 18. hundrede, hvor en del skovdistrikter fik dem plantet ud og stadig har dem stående.

 

Cedertræets egenskaber

Træsorten udmærker sig ved at den er meget vejrbestandig, og ved at den indeholder toxiner, er den i sig selv imprægneret fra naturens side. Cedertræ har fra naturens side en rigtig flot glød og træets nuance er smuk båre fra friskskåret og indtil det patinerer i en fin søvlgrå tone.

Har du været i Chrisiansfeldt har du helt sikkert set thuja beklædninger, for alle trægavlene der, er nemlig beklædt med cedertræ.

Søstrehuset i christianfeldt, beklædt med ubehandlet thuja/cedertræ

Her står træet ubehandlet og patinerer. Man kan naturligvis også vælge at behandle det, så det fremstår behandlet og holder sig nyt i længere tid.

På Ny Fillerup Savværk anvender vi f.eks. ofte cedertræ til listebeklædning.

Vil du vide mere om cedertræ, kan du klikke på linket her

Østerbo 1
Østerbo 1

Cedertræs egenskaber

  • Modstandsdygtighed over for råd og svamp, da træet har en naturlig imprægnering af svampeimprægneringsmiddel.
  • Formstabil
  • Høj vejrbestandig
  • Lav mekanisk styrke

Anvendelse

Thuja

Jordskokkevænget Lisbjerg

Jordskokkevænget

www.nyfillerupsavvaerk.dk